Hayatımızı üç büyük güç yönlendirir; çevre, kalıtım ve öz. Öz, en güçlü ve belirleyici olanıdır. William James, zamanın en büyük buluşunu, insanoğlunun hayatını, davranışlarını değiştirerek değiştirebileceğinin farkına varmak olarak gördü. Değiştirebilmek, sadece insanın özünde var. Bu değişimin olabilmesi için güçlü bir neden gerekir. İyi bir üniversitede okumak veya iyi bir lisede okumak istiyorsan ama bir türlü çalışma masasına oturamıyorsan, sürekli bahaneler üretiyorsan bu durumun altında yatan en güçlü sebep iyi bir çalışma nedenin yok demektir. Öyleyse güçlü bir hareket için güçlü bir neden bulmamız gerekiyor.

Japonların en çok sevdiği yemek taze balıktan yapılan suşidir. O kadar çok seviliyor ve tüketiliyor ki yakın kıyılarda tutulacak balık kalmıyor. Balıkçılar, uzak denizlere açılmak için büyük gemiler yaparlar. Balık tutmak için uzaklara gitmek demek gidiş-geliş zamanın uzaması demektir. Balıkçılar uzak denizlerden gelirler ama balıkları satamazlar. Çünkü balıklar bayatlamıştır. Bu sorunu çözmek için gemilere büyük soğuk hava depoları yaparlar ve sefere çıkarlar. Geriye döndüklerinde balıkları yine satamazlar. Bu sefer ki gerekçe, donmuş balıktan suşi olmamasıdır. Bu sorunu çözmek için bu sefer gemilere büyük su havuzları yaparlar. Mademki taze balık gerekiyor canlı balık demek taze balık demektir, düşüncesiyle sefere çıkarlar. Seferden dönerler yine hayal kırıklığı çünkü balıkları yine satamazlar. Sebep, havuzlara konan çok sayıda balığın, uzun süren seferlerde sıkışmadan dolayı etinin gevşemesidir. Balıkçılar uzun süre düşünürler ve çok iyi bir çözüm bulurlar. Çözüm basittir ama zekicedir. Havuzların içine normal büyüklükte köpek balığı atarlar. Havuzdaki balıklar köpek balığı tarafından yenmemek için kaçarlar. Kaçmak demek hareket demektir ve hareket demek diri kalmak demektir. Sefer dönüşü balıklar satılır çünkü balıklar hem taze hem de diridir.

Sevgili sınav adayı arkadaşım, eğer çalışma arzun yoksa kendini sürekli yorgun hissediyorsan, istikrarsız bir tempon varsa hemen zihnine bir köpek balığı at. Bu seni diri tutacaktır. Çalışıyor ama bir türlü istediğin yere gelemiyorsan, her sorunun yeni çözüm yolları açtığını unutmamalı ısrarla ÇALIŞMAYA devam etmelisin.

Şemsettin TÜZEL
Konya Şehir Koleji
Psikolojik Danışman ve Rehberlik Koordinatörü